Socul, detoxifiantul lunii mai

soc

Zilele trecute am primit de la tata, sirop de soc , facut de el anul trecut, si am facut un suc  delicios. Despre soc stiam ca e o tufa care creste la marginea padurii in zona de deal, si ii culegeam florile in lunile mai- iunie ,pentru a face suc si ceai, asa ca am facut cateva sapaturi prin biblioteca personala si online si iata ce am aflat:

Socul sau Sambucus nigra L. face parte din familia Caprifoliaceae, il mai poti intalni si sub denumirile de : hoz, iboz, scorpat depinde de zona unde te afli. Socul este un arbust de 4-5 m, deci nu e o tufa J , cu o scoarta  cenusiu verzuie, avand in interior  o maduva alba. Infloreste in lunile mai – iunie in locurile cu multa caldura si de obicei pe solurile fertile, bogate in humus .  De la soc se recolteaza doar florile si fructele, partile verzi fiind considerate otravitoare. Florile sunt de culoare alba, placut mirositoare, asezate mai multe la un loc, intr-un corimb plat. De la soc se recolteaza florile in momentul cand 75% din ele sunt inflorite, iar restul se afla sub forma de boboci. Recoltarea se face pe timp frumos, in zilele cu soare dupa ce roua s-a ridicat. Umezeala brunifica  florile si le scade valoarea curativa. Fructele coapte sunt negre, atunci trebuie culese.

Din flori se pot prepara infuzii (o lingurita de flori uscate la o cana de apa ), sirop, suc ,cvas si cataplasme,iar din fructe pregatim suc,tinctura, sirop,pulbere si gem.

Se foloseste in raceala si gripa pentru a inlesni transpiratia, dar poate fii folosit ca diuretic, laxativ usor, galactogog, emolient, antiseptic.

Ca principii active contine: ulei volatil, colina, rutina,sambunigrina, glicozide,mucilagii.

Reteta:

Suc de soc

Ingrediente: 20 inflorescente de soc, 2 lamai, o portocala, 10l apa, 1 kg zahar invertit

(zahar dizolvat in apa fiarta cu sare de lamaie)

Se amesteca toate ingredientele si in functie de preferinte, socata se lasa la fermentat intre trei si cinci zile. In scop profilactic, ea se administreaza pentru stimularea imunitatii.  Socata are o puternica actiune depurativa ajutand, la eliminarea surplusului de apa din tesuturi si, implicit, a toxinelor din organism. Se recomanda, fara rezerve, in lupta cu kilogramelor, persoanelor care tin cura de slabire.

Cvas de flori de soc

Ingrediente: 4l apa, 1kg zahar,30 g sare de lamaie, 4-5 inflorescente de soc.

Se dizolva zaharul in apa fiarta, apoi cat mai este apa  calduta se pune sarea de lamaie  si inflorescentele de soc. Vasul se tine intr-un loc cald  24 ore,dupa care cvasul se strecoara si se trage lasticle. Sticlele se pastreaza 2-3 saptamani la rece,dupa care cvasul se poate consuma.

Dex:

Corimb= influorescenta sub forma de umbrela, sau mai simplu modul de aranjare a floricelelor sub forma de umbrela,ciorchine.

Galactogog= Substanță care stimulează secreția laptelui;

Colina= Amină care face parte din complexul vitaminei B, utilizată în tratamentul hepatitelor.

Rutina= substanță chimică de origine vegetală folosita ca diuretic, antihemoragic

Sambunigrina = o glicozida toxica pentru organismul uman, ea se gaseste in partile verzi, si este considerata otrava.

Mucilagiu= substanță vâscoasă din celulele unor plante

Sursa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sambucus_nigra

http://dexonline.ro/

http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/terapii-complementare/florile-de-soc-vin-de-hac-infectiilor-288999.html#

http://www.culinar.ro/articole/sfaturi-practice/ce-este-zaharul-invertit-/198/2543/

http://www.formula-as.ro/2004/636/medicina-naturista-25/socul-si-fructele-lui-5412

Plante medicinale din flora spontana si substituirile lor- Ing A. Agopian, editura Bucuresti, 1975

Plante medicinale din flora spontana- Uniunea Centrala  a Cooperativelor de Consum, editura Bucuresti 1962,

Ghidul plantelor medicinale  uzuale – Florentin Craciun, Mircea Alexan, Carmen Alexan, editura Bucuresti, 1988

Prepararea bauturilor in casa- N. Gherman,editura Tehnica Bucuresti, 1976