Vin rosu

Chateau Cristi Pinot Noir 2017

Acum câteva săptămâni am cumpărat de la un prieten somelier un ”set” aproape complet de vinuri (doar cinci din șase, unul îl băuse el 🙁) dintr-o cramă relativ nouă din Republica Moldova așa că în seara asta am ales să beau să scriu despre sticla de Pinot Noir din 2017.

Întamplător, sau nu, vinul fermentat din strugurii Pinot Noir-ului este preferatul meu. Nu vă lăsați înșelați, beau – aproape – orice tip de vin, dar dacă aș fi în fața unui pluton de execuție și aș fi pus să aleg un ultim pahar de vin cu siguranță aș cere un Bourgogne Pinot Noir vechi de cel puțin 7 ani, învechit un an în butoaie de stejar franțuzesc, decantat 30 de minute și servit în pahare Schott Zwiesel având o temperatură la turnare de 13 grade.

Din fericire nu a fost cazul (deși nu cred că am fost foarte departe având în vedere că am întarziat acasă din cauza unei conferințe planificate inopinat). Chateu Cristi nu este Romanée-Conti și Valul lui Traian nu este Côte de Nuits dar cu siguranță am baut un vin foarte bun în seara asta. Pe sticlă scrie că aromele de cireșe, cuișoare, fructe de pădure și vanilie, sunt accentuate datorită gustului moale și elegant cu note de violete și postgust de trufe. Nu știu dacă e adevărat, trufele mâncate azi la cantină aveau alt gust dar cu siguranță am simțit un miros subtil de cireșe și fructe de pădure. Faptul că a fost învechit în butoaie de ștejar și-a pus amprenta lasând în urmă gustul specific, categorisit de unii mai sensibili ca fiind de vanilie.

Cel mai important e că mie mi-a plăcut. După expresia de pe fața soției se pare că și ei așa că spor la treabă. Din păcate eu l-am băut gol fără al asorta cu o cină așa cum merită. Sunt convins că ar fi mers de minune cu ceva brânză veche sau cu o ciulama de pui, de fapt cu orice din pui ce nu e picant.

Despre Chateau Cristi cred că vom auzi multe lucruri bune în viitor, se pare ca oameni de acolo știu ce fac și încearcă să readucă la viață un vechi brand local ce acum 100 de ani delecta casele regale. Nu știu dacă vinurile produse de Vladimir Cristi (Cristea mai exact) înainte de primul război mondial erau atât de bune dar calitatea vinului din seara asta mă face să doresc să trec la următoarea sticlă.

Dar asta într-un alt articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.