Degustari,  Feteasca Neagra,  Povesti,  Vin rosu

O seară între prieteni cu ceva Fetească Neagră

Weekendul acesta am cerut bilet de voie soției (și am primit) pentru a participa la o degustare de Fetească Neagră împreună cu ceilalți ”pasionați de vinuri” de la mine din sat. Bineînțeles, apoi a trebuit să zugrăvesc un dormitor pentru a-mi spăla păcatele dar asta nu o să o povestesc aici că s-ar putea să citească și co-beneficiarul.

Să revenim totuși la degustare. De ceva vreme știam că în sat/comună, din când în când, se organizează niște ședințe tematice cu scopul declarat a aduce laude zeului Bacchus pentru licorile minunate lăsate de el întru delectarea simțurilor muritorilor de rând. Din lipsă de timp (și un pic de neîncredere) am tot amânat întrarea în grup și participarea. Am greșit. Am aflat asta în primăvară, când, la insistențele unui cunoscut am decis să iau parte la elogierea vinului românesc produs din Sauvignon Blanc. Nu o să povestesc ce și cum s-a întâmplat ci doar că de atunci nu am mai lipsit la ședințe.

Acestea fiind spuse, vineri seară (da, vineri seară e weekend) m-am prezentat la datorie pentru a desluși tainele unei colectii impresionante de Fetească Neagră:

  • ANNO 5 Feteasca Neagra 2018 – Crama Licorna
  • Feteasca Neagra 2016 –  Crama Gabai
  • Primordial Fetească Neagră 2018 (Organic) – Domeniul Bogdan
  • Serafim Fetească Neagră – 2017 – Crama Licorna
  • Serafim Feteasca Neagra – 2015 – Crama Licorna
  • Bacanta Fetească Neagră 2016 – Crama Gîrboiu – 2016
  • Gramma Fetească Neagră 2018 – Gramma
  • Feteasca Neagra Organic 2018 – Domeniu Bogdan
  • Negru de Histria 2018 – Crama Histria
  • Alira Grand Vin Feteasca Neagra 2016 – Alira
  • Tata si Fiul Feteasca Neagra 2018 – Crama Tata si Fiul

Degustarea și dezbaterile inițiale au fost făcute în ”blind”, sticlele fiind acoperite de niște săculeti negri opaci, frumos brodați de unul din colegi (în serile friguroase de iarnă) cu numere pe ei pentru identificarea concurentului. Deși, în teorie, nu e concurs ci doar o simpla degustare în care fiecare își ia notițe (pentru el), la final a fost imposibil să nu stabilim ce vin am vrea să bem dacă din greșeală ne-ar pica în farfurie ceva coaste de mistreț crescut bio pe o insulă pustie.

Decizia a fost grea având în vedere că toate vinurile inițial degustate și apoi aprofundate au fost foarte bune. Nu îmi este clar dacă acest luru s-a datorat faptului că eram între prieteni sau datorită unei alinieri propice a planetelor dar ”Zmeura de aur” nu a putut fi decernată. Totuși, trei dintre ele s-au dovedit vrednice a face parte dintr-un cupaj divin pentru realizarea ambroziei. Acestea au fost:

  • ANNO 5 Feteasca Neagra 2018 – Crama Licorna
  • Feteasca Neagra 2016 –  Crama Gabai
  • Primordial Fetească Neagră 2018 (Organic) – Domeniul Bogdan

Care a fost ordinea pe podium e greu de spus. Fiecare din cele trei a fost pus pe primul loc de către juriu. Cred că cel mai mult a fost apreciat Primordial-ul. Personal mi-a placut mai mult Gabai-ul dar ANNO 5 a fost deosebit la a doua mână, după ce s-a mai oxigenat. Nu știu ce să zic. Cred că toate cele trei pot concura (și câștiga) în fața oricărui vin pentru o seară între prieteni sau în familie.

Primordial Fetească Neagră 2018 (Organic) este produs sub semnătura oneologului Philippe Cambie care spune că ”vinul trebuie să fie expresia propriului terroir: soarele, vantul, ploaia, pamântul, oamenii, dar și istorie, cultură și povestea unui popor”. Nu îmi este foarte clar dacă francezul nostru de 58 de ani nascut în Pezenas a contribuit direct la crearea acestui vin dar cu siguranță cei de la Domeniu Bogdan au reușit să scoată din strugurii lor bio ceva deosebit. Vă sfătuiesc totuși să îl beți acum, nu așteptați. Vinul organic își schimbă gustul mai repede și e păcat să pierdeți ocazia.

ANNO 5 Fetească Neagră 2018 nu a fost lansat încă pe piață așa că trebuie să mai așteptați un pic până cand taninurile lor vă vor gâdila papilele gustative. Mai antrenați-le un pic cu Serafim până când acesta va fi disponibil dar nu uitați de el. Complexitatea lui îl face să fie companionul perfect pentru mesele bogate din perioada sărbătorilor de iarnă cât și alături de mielul de Paști.

Feteasca Neagră de la Gabai are un singur defect: este prea puțin. Din păcate cele câteva hectare cultivate in Dobrogea nu sunt îndejuns pentru a sătura setea întregului popor cu licoarea magică produsă în  2016 de nepoții lui moș Gabai. Ei spun că această cramă a fost născută din dragoste pentru vinul de calitate. După ce am băut acest vin eu îi cred și am comandat deja căteva sticle pentru colecție, căt încă mai găsesc.

Dacă ați avut răbdare să citiți până aici vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.