Vin rosu

Gitana Winery Saperavi 2017

În urma unei incursiuni în beci, la rugămintea/ordinul soției de a aduce ceva zacuscă în casă, mi s-a lipit mâna de o sticlă de Saperavi din 2017 cumpărată anul trecut ”pentru zile negre”.

Nu e prima oară când degust licoarea produsă în crama Țiganca, redenumită în 2009 Gitana Winery pentru a fi cool (și probabil ca să nu le mai bată obrazul hipsterii că nu sunt politically correct). Am mai mirosit-o și anul trecut, când a venit lada comandată, dar nu a fost la fel. Se pare că încă un an petrecut în liniștea beciului i-a dat posibilitatea să se maturizeze frumos (cred că a făcut și ceva cursuri de dezvoltare personale și auto-motivare între timp).

Nu vreau să vă mint, vinul a fost bun și atunci, dar acum parcă a reușit să găsescă un echilibru nemaiîntalnit de mine la un saperavi. Aromele de fructe roșii – în special cireșe – combinate cu gustul puternic și echilibrat de prune uscate m-au făcut să visez la o pulpă de zimbru la proțap mâncată împreună cu Ștefan cel Mare și posibil Sfânt (deși la ce am auzit despre el cu ale lui 40 de neveste nu prea cred). Unii spun că ce am simțit pe cerul gurii este gustul de frișcă rezultat în urma fermentării malolactice în argilă. Nu știu ce să zic, e posibil să aibă dreptate. Cu sigurantă însă există ceva mineral în acest vin ce se datorează cel mai probabil team-building-ului petrecut pentru un an în amforele de argilă uitate de comercianții greci ce populau odată coasta Mării Negre în apropierea Valului lui Traian din Republica Moldova (înainte ca Decebal și Traian să distrugă familia tradițională și să dea naștere poporului român).

Ca să nu mai pierdem timpul cu tâmpenii vreau să concluzionez următoarele:

  • trebuie să mă duc mai des în beci;
  • dacă nu găsiți Gitana Winery Saperavi din 2017 cumpărați o ladă din 2018/2019 și lăsați câteva sticle ”pentru mai târziu”;
  • dacă aveți timp, lăsați vinul într-un decantor la aerisit pentru cel puțin 20 de minute; daca nu, nu;
  • beți-l cu cineva drag la o cină romantică împreună cu ce vreți voi dar nu cu salată (deci nu e bun pentru prima întâlnire că atunci toți vor să arate că au grijă de siluetă).

Și nu uitați: vinul se bea cu paharul nu cu sticla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.