Degustari,  Povesti,  Vin alb

Cum ne-a ajutat Feteasca Regală să îl întelegem pe Nabucodonosor

În plin avânt patriotic și dorind să avem un motiv serios pentru o nouă excursie de studii am hotărât să sărbătorim memorabila călătorie a renumitului Gaspari din Aiud în satul Daneș. 100 de ani de la acest eveniment ce a schimbat fața oenologiei din România a constituit motivul perfect pentru o nouă seară dedicată vinului și nici cea mai aprigă nevastă nu a putut comenta (îndeajuns) pentru a schimba cursul istoriei.

Acestea fiind spuse voi încerca să vă povestesc experiența avută împreună cu câțiva consăteni în procesul de degustare a câtorva sticle de Fetească Regală.

Sincer să fiu, am avut câteva semne de întrebare referitoare la acest soi înainte de eveniment. Faptul că Feteasca Regală a fost descoperită de unul care umbla brambura prin sate și se băga în seamă cu băbuțe nu mi-a inspirat încredere. Citind că vinul a fost apreciat de regele Ferdinand in 1928 și apoi a devenit unul din favoritele lui a mai ridicat câteva semne de întrebare (nu pare să fi fost omul deciziilor bune). Ignorând și faptul că a apărut, se pare, în urma unei partide de sex neprotejat între două soiuri din care doar mama a fost confirmată (Feteasca Albă, despre tata încă se discută) am hotărât totuși să mergem mai departe în demersul nostru.

Candidații propuși pentru particiarea la turnir au fost următorii:

  1. Crama Hamangia – ATAMAN Fetească Regală
  2. Villa Vinea Feteascăa Regală Premium
  3. Gramma Fetească Regală
  4. Fautor Aurore Fetească Regală
  5. Catleya Epopee Fetească Regală
  6. Licorna Serafim Fetească Regală
  7. Recas Sole Fetească Regală Barrique
  8. Avincis Fetească Regală
  9. Licorna Fetească Regală Barrique 2018 (nelansată încă în piață)
  10. Chateau Cojusna Autentic Fetească Albă (pentru a testa vigilența și a vedea diferențele)
  11. Domeniile Băniei Innocentia Fetească Regală
  12. Licorna Fetească Regală 2019 (nelansată încă în piață)
  13. Domeniul Coroanei Segarcea Fetească Albă (pentru a testa vigilența și a vedea diferențele)
  14. Casa Isarescu Fetească Regală
  15. Domeniul Coroanei Segarcea Marama Fetească Regală
  16. Crama Ceptura Magnus Fetească Regală
  17. Crama Mircești Fetească Regală
  18. O Fetească Regală spumantă vinificată de un prieten

Văzând multitudinea de cavaleri ce se înghesuiau pentru a impresiuna domnițele dornice de atenție am crezut că va fi o seară memorabilă. Și a fost. Vreau să precizez că degustare a fost în ”blind”, sticlele fiind acoperite, ca de fiecare dată, cu grijă și săculeți de pânză pentru a nu apărea nepotisme specifice plaiului mioritic pe pământul căruia au fost puse mesele.

Primele sticle au fost desfăcute și primele împresii au fost așternute în liniște pe foile de hartie. Uitându-mă în stanga și dreapta la colegi, am început să văd unele expresii cu care nu eram obișnuit. Am zis că mi se pare. Nu are cum. Și am continuat.

Deja se auzeau voci, unele sarcastice, altele de-a dreptul brutale. Am crezut ca e din cauză că nu prea mâncasem, așa că am cerut ceva solid pentru a stinge acidul din stomac. Apoi am continuat.

În timp ce degustam ultimele două trei sticle au existat voci ce își cereau bani înapoi pe bilet în condițiile în care intrarea a fost liberă. Deși prietenul nostru somelier încerca din răsputeri să ne aducă la masa negocierilor concluzia generală a fost că nici unul din vinurile prezentate nu s-au ridicat la nivelul de calitate necesar pentru a fi pus pe podium. Au existat chiar propuneri ca nenumăratele hectare din România cultivate cu Fetească Regală să fie arse sau dezrădăcinate și trimise lui Recep Tayyip Erdoğan în schimbul sabiei lui Ștefan cel Mare.

Văzând pornirile ucigașe din ochii participanților unui coleg i sa făcut milă și a adus din mașina cateva sticle de ANNO Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon pentru a nu pleca acasă cu gustul lăsat de naționalismul prost înțeles de unii viticultori. Mulțumim Bogdan!

După ce spiritele s-au liniștit am putut discuta ”la rece” cele întâmplate și concluzia serii a fost că, din păcate, omenirea nu a învățat nimic din exemplul dat de Nabucodonosor acum aproximativ 2600 de ani când a decretat ca celor ce vând vin prost în Babilon să li se taie o parte a corpului.

O zi buna!

2 comentarii

  • Emilia

    Imi pare rau ca am lipsit de la aceasta degustare, sigur v -as fi impresionat cu o feteasca regala fermentata in butoi si baricata 6 luni, vita veche de 50 de ani, Vinalia .Pe mine ma definesc vinurile rosii, insa feteasca asta m -a dat pe spate. Arome de fagure de miere, un vin alb ” cu corp”, sexi si de cursa lunga, aciditate echilibrata, ce sa mai spun : Mihai Ratulea s -a depasit pe sine.

  • florian.istrate

    Te așteptăm data viitoare Emilia.
    Cât despre Fetească Regală eu zic să mai lăsăm o perioadă să se liniștească lucrurile 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.