SnagoVIN
Degustari,  Feteasca Neagra,  SnagoVIN,  Vin rosu

SnagoVIN – o poveste bahică cu și despre oameni

Așa cum poate ați observat, e din nou ianuarie. Este momentul în care unii dintre noi sărbătoresc. Unii începerea unui nou an, alții sărbătoresc supraviețuirea celui abia trecut. Unii îl sărbătoresc pe Sfântul Ion, alții ziua de naștere a lui Ceaușescu. Unii sărbătoresc că au scăpat de Trump, alții pe Martin Luther King Jr. Unii brânza elvețiană, alții varza de Bruxelles. În fine, fiecare sărbătorește ce poate. Eu de exemplu am ales să sărbătoresc împreună cu câțiva oameni deosebiți împlinirea a 2 ani de la înființarea SnagoVIN.

Am mai menționat în unele din articolele anterioare (obsesiv chiar) că pentru mine vinul nu este doar o băutură. Și se pare ca nu doar pentru mine. Vinul a fost și este un liant, un ciment, un facilitator, un dezinhibator un cadou lăsat de natură omenirii. SnagoVIN este exemplul perfect pentru a demonstra această teorie.

Acum 2 ani (și ceva) în Snagov a fost organizat Festivalul Vinului Moldovei. Bineînțeles că fiecare bărbat din comună, pasionat de vin sau nu, a dorit să participe la acest eveniment ce a stârnit imaginația localnicilor. Unii visau la sărbătorile Bacchanalia cu preotese bacante îmbrăcate în piei de cerb țipănd în extaz. Alții, mai cuminți, sperau ca organizatori să preia măcar tradițiile grecilor cu ale lor concursuri de băut din a doua zi a Anthesteriilor. Din păcate pentru ambele categorii, orgiile bahice au fost interzise acum 2200 de ani de către senatul roman așa că modul de socializare a fost un pic mai …. cuminte.

Dionysos

Idea unui club al pasionaților de vin din Snagov a venit în mod natural în zilele festivalului. Posibilitatea de a lipsi de acasa pentru a ieși la o băută degustare a fost îndejuns pentru a continua discuția după eveniment. Prima întâlnire a fost in ianuarie 2019 într-o reeditare modernă a sărbătorii fermentarii vinului în timpul intoarcerii lui Dionysos din Infern. Vinul a fost degustat, poveștile au fost spuse și o nouă tradiția a apărut.

De atunci, în fiecare lună, clubul adună oameni frumoși pentru a degusta și aprecia această licoare ce reușește să surprindă de fiecare dată. Vinul a adunat în jurul lui oameni din diverse domenii. Marea majoritate nu au nimic în comun cu viticultura în afară de pasiunea pentru vin, scopul principal al clubului fiind de a descoperi impreună vinurile bune din România (al doilea este socializarea).

Eu, fiind un romantic incurabil în privința istoriei vinului și a modului în care el a inflențat evoluția omenirii nu am putut rezista șansei oferite de a asculta poveștile depănate în timpul degustărilor. Sunt fascinat de modul în care fiecare dintre noi percepe anumite evenimente și de starea indusă de acestă percepție. Istoria (antică sau recentă) mă ajută să înțeleg unele din mecanismele acestei lumi și sunt recunoscător vinului că este facilitatorul acestei experiențe.

„I love everything that is old; old friends, old times, old manners, old books, old wines.”

– Oliver Goldsmith, The Vicar of Wakefield –

Dar să ne întoarcem un pic la vin și la degustarea de luna aceasta a clubului. Am uitat să spun că ficare eveniment este închinat unui anumit soi sau mod de vinificație. Luna aceasta a fost în program Feteasca Neagră. Deși a mai fost degustată acum câteva luni am ajuns la concluzia că, având în vederea divestitatea vinurilor din acest soi și că se pare că acest soi a fost ales de producători ca reprezentativ pentru terroir-ul românesc, am zis să repetăm experiența.

Vinurile alese pentru această sărbătoare au fost:

  • Licorna – Anno Fetească Neagră 2018 (în teste)
  • Licorna – Serafim Fetească Neagră 2018
  • Ikel – Fetească Neagră 2019
  • Gramma – Fetească Neagră 2018
  • Strunga – Fetească Neagră Barrique 2019
  • Averești – Nativus Fetească Neagră de Averești 2018
  • Alira – Grand Vin Fetească Neagră 2017
  • Agape ”Vorbe” – Fetească Neagră 2018
  • Aurelia Vișinescu – Anima 3 Fete Negre Seria 003
  • Domeniul Coroanei Segarcea – Marama Fetească Neagră 2017
  • Metamorfosis – Cantvs Primvs Fetească Neagră 2017
  • Gabai – Feteasca Neagra 2016
  • Valahorum – Apogeum Fetească Neagră 2016
  • Basilescu – Îngerii din micul Paris Fetească Neagră 2009

Ca și concluzii generale aș putea spune că acest soi învechește frumos și are nevoie de cel puțin 4-5 ani pentru a ajunge la maturitate. Din degustările de până acum nu am reușit să găsim un vin tânăr care să ne impresioneze. Așa că, dacă vreodată un producător de vinuri va citi acest articol, vă rog să păstrați Feteasca Neagră cel puțin câțiva ani în sticle până la vânzare. Știu că e greu din punct de vedere financiar dar merită.

Ok, să revenim la vinurile ce ne-au impresionat.

Aurelia Vișinescu Anima 3 Fete Negre Seria 003 a reușit să primească cele mai multe aprecieri. Cupaj realizat din vinuri produse în 2011, 2012 și 2013 maturat în butoaie de ștejar și apoi învechit în sticlă a impresionat prin complexitatea și echilibrul său. Personal îl declar cel mai bun vin produs din Fetescă Neagră gustat până acum.

Metamorfosis Cantvs Primvs Fetească Neagră 2017 a fost și el remarcat. Nu stiu dacă maturarea în baric a reușit să înmoaie taninurile sau acest lucru se datorează culegerii târzii a strugurilor dar cu siguranță este catifelat pentru un vin aproximativ tânăr. Cu siguranță este o alegere bună alături de o pastramă serioasă sau chiar alături de ceva mai gras ca o porție sănătoasă de cârnați (veganilor le este recomandat alături de ce vor ei ca sigur ajută).

Nu vreau să lungesc acest articol și vă mulțimesc dacă ați citit până aici.

La mulți ani SnagoVIN și la cât mai multe sticle destupate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.