Degustari,  Povesti

Fișă degustare vin

Îmbătrânesc. Cu durere în suflet trebuie să recunosc acest lucru. E adevărat că nu o fac la fel de repede ca alții 🙂 dar totuși timpul începe încet încet să își facă simțită prezența în viața mea.

Acum, nu vreau să credeți că am ajuns să sufăr de ceva middle age crisis. Stați liniștiți, mai am pană acolo. Având în vedere ca mi-am propus să trăiesc 120 de ani mai vorbim despre asta peste vreo două decenii. Din păcate s-a întâmplat ceva mult mai grav: antrenat într-o discuție cu un prieten despre vinurile din Moravia am uitat numele unui soi de strugure din care se produce un vin considerat de mine excelent. Blasfemie. Așa rușine nu am mai pățit.

Nu am avut niciodată o memorie excelentă dar cumva (atât căt era) reușea să mă ajute să îmi amintesc vinurile bune băute de-a lungul timpului. E drept că aceste informații ocupau spatiul disponibil pe hard-disk în detrimentul altora dar niciodată nu mi s-a părut o tragedie să uit lucruri ca ziua de naștere a soției sau numele copiilor. Cu asta pot să trăiesc. Dar să uit ce vin îmi place? Cum ar fi să mă duc într-un wine store și să cumpăr Fetească Regală. În momentul acela aș fi terminat.

Pentru a nu intra în depresie și fiind un om al deciziilor și acțiunii am hotărât să iau masuri. Să notez.

Nu râdeți. Pentru mine e un mare pas înainte (sau înapoi dar ”înainte” sună mai bine). Așa că am început să îl întreb pe Sf. Google cum fac alții cand au un astfel de început de sfârșit. Ce am descoperit m-a îmbărbătat. Nu sunt singurul. Unii au astfel de probleme chiar mai tineri fiind. M-am mai relaxat. Am văzut chiar cum unii căștigă bani frumoși în urma celor cu început de Alzheimer ca mine. Bine, ei o vând ca pe o inițiere / specializare în sfânta artă a degustărilor (nu știu dacă ați observat dar nimeni nu mai bea ca porcul, acum toată lumea degustă vinul pentru a aprecia nivelul taninilor).

Acestea fiind zise am decis să studiez un pic modul în care ”specialiștii” își notează părerea lor despre vinurile gustate și să văd dacă pot adapta ceva pentru mine.

Folosind mai multe surse de inspirație ca WSET, Winefolly etc. am încropit o fișă de degustare. Nu zic că o să o folosesc tot timpul dar promit să încerc să notez câteva informații despre cel puțin 80% din vinurile ce le voi degusta/bea în viitor. Acum nu vreau să îmi sară ”specialiștii de pe Facebook” în cap că nu e bună ca ar trebui mai colțuroasă, că nu are culori ori că nu conține referiri la nivelul de strălucire al nu știu cărei nuanțe de rubin. Am construit acestă fișă pentru mine și pentru vinurile pe care le voi bea eu.

În același timp am zis că am pierdut ceva timp cu asta si bănui eu că mai sunt și alți oameni ce au picat pradă lui Cronus. Sincer, cel mai mult urăsc în acestă lume pe cei ce câștigă bani vânzând vinuri proaste așa că am hotărât să lupt cu aceștia așa cum pot eu. Primul pas e să pun la dispoziția tuturor această fișă. Faceți ce vreți cu ea. Notați vinurile ce v-au plăcut dar mai ales pe cele ce nu v-au plăcut pentru a nu le cumpăra din nou.

Fișierul pdf se poate descărca de aici

Și apropo, strugurele se numea Rubinet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.