
Shiraz – 17 vinuri pentru o mie și una de nopți
Deși se spune despre noi că în general suntem doar niște brute fără minte, doamnelor țin să vă contrazic. Luna februarie mi-a confirmat că imaginația bărbaților, dacă este stărnită, va atinge un nivel ce nu poate fi descris în cuvinte. Dacă veți reuși să oferiți bărbaților ingredientele necesare vă asigur că vor plămădi din ele lucruri și gânduri ce vor depăși cele mai optimiste pronosticuri.
Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Puteți încerca asta acasă. Nu este greu. Trebuie doar să cumpărați câteva sticle de vin roșu pentru o ”degustare” și să chemați câțiva prieteni pentru stârnirea unei conversații lejere (bineînțeles referitoare la nivelul de aciditate si tanini din sticlă, că doar despre asta vorbesc bărbații). Vinul, neapărat să fie Shiraz (sau Syrah cum spun unii mai fancy), nu de alta dar stiți foarte bine că orice proces asociativ are nevoie de un imbold, și acest nume sigur va ajuta.
Pentru observarea rezultatului vă recomand să vă așezați în fața unui pahar umplut strașnic cu liantul cognitiv și să vă bucurați de rezultat. Acesta nu va întârzia să apară. Cu siguranță o să se găsească unul mai deștept care să vrea să se remarce prin cunoștințele de cultură generală. În momentul în care cei prezenți vor asocia numele strugurelui din care a fost făcut vinul din fața lor cu numele unui oraș vechi de cel puțin 4000 de ani din Persia veți observa o ușoară tresărire, o adiere ca un vânt de primăvară ce va însufleți grupul de bețivi de degustători.
Doar gândul că este posibil ca același vin să fi fost băut de faimoșii poeți persani ce au încântat serile călduroase din orașul grădinilor va stârni procese imaginative ce au mai avut loc doar în timpul examenelor din facultate (de obicei la cele în toamnă). Imaginea cupelor umplute cu vin roșu în haremurile din orașul grădinilor va transforma creierul bărbatului din dotare într-o uzină japoneză capabilă să scoată pe porțile ei șiruri nesfârșite de gânduri și cuvinte de laudă pentru licoarea magică atât de apreciată de persani.

Dar să lăsăm imaginația bărbaților pe seama altora și să ne întoarcem la vin. Într-una din zilele frumoase din februarie ne-am întâlnit din nou pentru a verifica dacă vinul Shiraz chiar ne poate induce o transă extatică așa cum legenda spune că a făcut-o cu Vishtaspa când a băut vinul sfânt al lui Zoroaster. Cu mic, cu mare, ne-am îndreptat către un han dintr-o grădină nesuspendată din apropierea satului pentru marele eveniment. Aici, neștiind care din vinurile propuse pentru degustare a fost cel din pocalul de aur al profetului, a trebuit să le încercăm pe toate. Candidații la titlul de poțiune magică au fost:
- Cono Sur Bicicleta, Syrah – 2019
- Domeniile Ostrov Naiada Sirah – 2018
- Oprisor La Cetate Shiraz – 2018
- Domeniul Bogdan Premium Syrah – 2018
- Château Tanunda Grand Barossa Shiraz – 2017
- Valahorum Shiraz – 2017
- Nachbil Syrah Reserve – 2017
- Equinox Shiraz – 2015
- Ion Vlădoi Shiraz – 2016
- Casa Isărescu Syrah – 2017
- Corcova Reserve Syrah – 2016
- M1 Atelier Leat 6500 The Origin Syrah – 2015
- Aurelia Vișinescu Anima Syrah – 2016
- Domeniu Coroanei Segarcea Vardo Adierea Vântului – 2013
- 1000 De Chipuri Shiraz – 2015
- Budureasca Origini Shiraz – 2015
- Budureasca Origini Shiraz – 2011
Testul a fost destul de intens și obositor, concluzia generală fiind că 17 vinuri la o degustare este un pic cam mult (aici vreau ca soțiile să observe că acestă activitate este o degustare nu o beție organizată așa cum cred ele). Totuși, să nu credeți că organizatorul a primit reproșuri, dimpotrivă. Existau chiar discuții pentru un bis.
În fine, vinurile au fost bune. Chiar dacă la unele din ele se vedea clar ajutorul primit în procesul de ”producție” totuși pot spune că am băut și vinuri mai ”lucrate”. Cu siguranță însă pot afirma că, din fericire, la acestă degustare nu au fost vinuri proaste, unul singur având, din păcate, un defect de dop.

Deși nu a fost nici un vin care să ne ducă pe tărâmul zeilor ca pe regele persan totuși cred că am gasit patru licori ce cu siguranță ar fi putut să stea pe masa lui.
Ion Vlădoi Shiraz – 2016 – bine echilibrat, cu aciditate si tanini medii m-a impresionat cu intensitatea gustului. A reușit să se așeze în memorie și să lupte înverșunat cu următoarele 2-3 vinuri pentru a le alunga. Un vin catifelat ce sunt convins că merge de minune cu o pulpă de cangur la cuptor (dacă nu găsiți cangur merge și cu ceva vânat mai mare).
1000 De Chipuri Shiraz – 2015 – despre vinul astă am găsit pe net că a fost maturat în butoaie de ștejar, la a 4-a trecere, șase luni. Nu îmi e clar ce înseamnă asta dar avănd în vedere că influența butoiului a fost ori mică ori îndejuns de mascată pentru simțurile mele presupun că butoiul a mai fost folosit de 4 ori înainte. Vinul este foarte bun, te îmbie să mai iei o sticlă și să o servești vara cu prietenii la un grătar de vită făcut în sânge, atât de în sânge încăt să îți fie frică să nu te împungă.
Domeniu Coroanei Segarcea Vardo Adierea Vântului – 2013 – pentru mine acesta a fost revelația zilei. A fost prima dată când l-am gustat și am fost impresionat. Deși e din 2013 culoarea rubinie îmi arată cât de bine a fost păstrat (nu stiu dacă a fost ținut în sticle sau în tanc dar nu îmi pasă). Echilibrat și cu un postgust lung acest vin mi-a lăsat în memorie o explozie de arome. Datorită condimentelor bogate simțite în nas și gust acest vin poate însoți cu succes mesele bogate ale regilor persani din liniștea haremurilor din Shiraz.
Budureasca Origini Shiraz – 2015 – deși prefer vinurile cramelor mai mici ce reușesc să scoată mai bine în evidență terroir-ul totuși acest vin are ceva aparte. Nu știu cum au făcut cei de la Budureasca dar au reușit să catifeleze într-un mod plăcut taninurile acestui vin fără a ascunde aromele si gustul picant al piperului și mai ales dulceața cireșelor amare. Acest vin m-a dus cu gândul la o seară de iarnă petrecută cu prietenii la ”o poveste” și un platou de brânzeturi maturate (merge și cu un raclette).
A, și să nu uit, știu că în 1998 o doamnă pe nume Carole Meredith împreună cu gașca ei de cercetători a studiat ADN-ul strugurelui de Syrah și a ajuns la concluzia că este un soi apărut în urma încrucișării soiurilor Dureza (tatăl) și Mondeuse blanche (mama). E posibil să aibă dreptate dar eu prefer povestea fetei persane ce a încercat să se sinucidă bând reziduurile unor struguri deoarece regele persan nu a vrut să o primească în haremul lui.
Așa sunt eu, prefer o fată pasională nu o cercetătoare tristă.
S-ar putea să-ți placă și

SnagoVIN – o poveste bahică cu și despre oameni
24 ianuarie 2021
Cum ”vinul casei” mi-a facut cadou un moment de reflexie
28 august 2022
2 comentarii
Emil
super! imi pare rau ca nu am participat
florian.istrate
Data viitoare Emil