Povesti,  Vin alb

Despre Gewürztraminer, Alsacia și cinele târzii

Îmi place viața simplă. Îmi place să îmi valorific timpul pe care îl am alocat pe acest pământ împreună cu soția și cei doi copii minunați ai noștri. Ne plimbam, descoperim locuri noi și încercăm să ne bucurăm de fiecare moment al vieții. Nu avem o viață boemă, nici pe departe. Cea mai mare parte a vieții o petrecem ”la servici” împreună cu alți oameni ce încearcă și ei să câștige îndeajuns de mulți bani pentru a avea un trai decent.

Ne place viața simplă, dar nu avem parte de ea. Pentru a petrece timp în natură, pentru a ne putea bucura de liniștea unui weekend alături de familie trebuie ca în celelalte zile ale săptămanii să reușim să navigăm prin încâlceala îndatoririlor de serviciu, prin varietatea îndatoririlor de familie și în general prin complexitatea vieții de zi cu zi.

Tot ce îmi doresc, câteodată, la sfărșitul unei zile tumultoase este să ”mă rup” de tot. Să petrec acele câteva ore dinainte de somn în fața unei cine și a unui pahar de vin bun, povestind vrute și nevrute, ascultand ”problemele existențiale” ale unor copii ce văd lumea ca un mare loc de joacă și bineînțeles să visez împreună cu soția la o viață simplă. Câteodată reușesc să am acest moment de liniște, de multe ori nu. Dar atunci cand reușesc mă încarc cu energie de zici că am fost conectat la o priza alimentată direct de Fulgerul Catatumbo din Venezuela.

Pentru ca seara să fie completă, după cină îmi place să stimulez discuția cu un vin bun. Un vin ce nu îmi pune mintea la contribuție dar care îmi unge papilele gustative și sufletul. Nu vreau un vin ”mare” (nu îmi e clar ce înseamnă asta dar vreau și eu să fiu trendy și să folosesc un termen auzit în ultima perioadă printre specialiști în vinuri). Vreau un vin care să mă încânte cu aroma și gustul lui fără a mă chinui să ghicesc arome subtile. Și nu vreau un vin comun, nu vreau o ”rețetă”. Vreu un vin ce dezvăluie într-un mod simplu caracteristicile strugurelui din care a fost făcut, terroir-ul unde vița de vie a crescut și bineînțeles măiestria oamenilor ce au ajutat natura să producă lichidul din pahar.

Din păcate, un astfel de vin nu este un vin simplu. Pentru a îndeplini cerințele specifice de mai sus este nevoie de un vin complex, cu un ”nas” bogat și cu o intensitate pronunțată a aromei, echilibrat și un postgust lung. Nu am parte mereu de așa ceva. Dar, există momente în viață când surprizele apar de unde nu te aștepți. Și am avut o astfel de surpriza săptămâna asta.

Alsacia a fost și este pentru mine un tarâm al surprizelor. Ținutul dintre fluviul Rin si munții Vosgi este cea mai mică regiune a Franței. O regiune cu o istorie tumultoasă ce a contribuit la dezvoltarea unui sistem de valori extraordinar locuitorilor din zonă. Cei 300 de ani (dintre razboiul de 30 de ani si al doilea război mondial) presărați cu multiple dispute teritoriale au creat un cupaj unic. Rigurozitatea germană adăugată spiritului întreprinzător și mândriei franceze sunt doar cateva din valorile existente în spiritul Alsaciei.

Orașul Colmar

Viticultura și vinul face parte din viața de zi a localnicilor de mii de ani. Și nu e de mirare având în vedere topografia, condițiile climatice și mai ales geologia zonei. Legenda spune (prin gura viticultorilor din zonă) că în Alsacia se găsește cel mai complex sistem geologic din Franța și că aici pot fi identificate 800 de tipuri diferite de terroir (ca și comparație, Burgundia se laudă cu 60). Nu sunt convins că este adevărat dar având în vedere că noi, românii, spunem că i-am învățat latină pe romani cred că trebuie menționat.

Gewürztraminerul face parte din cele 4 soiuri de struguri cultivati în zonă (Riesling, Muscat, Pinot gris și Gewürztraminer) și acceptați în Alsace Grand Cru AOC. Deși la începutul secolului trecut acesta era unul din soiurile favorite pentru vinul pus pe mesele nobililor acum el pare să fi căzut în preferințele consumatorilor. Citind ce spun alții despre el cred că a căzut pradă propriului succes. Cererea mare din ani de după al doilea război mondial a dus la apariția unor clone de struguri aromați ce a transformat un vin extraordinar de complex într-un suc dulce asemănător cu vinurile românești din perioada comunistă. Dar nu cred că este singurul motiv al decăderii acestor vinuri. Viața agitată și timpul din ce în ce mai scurt petrecut la masă a dus la dispariția cererii pentru vinurile aromatice. Dacă bem un pahar de vin la masă, o facem în timp ce mancăm și bineînțeles preferăm ca acesta să fie potrivit felului principal. De căte ori ați servit un tip de vin diferit la aperitiv sau la desert? De căte ori ați servit un aperitiv în timpul săptămanii?

Să nu mă înțelegeți greșit. Nu spun că ar trebui să revenim la vechile obiceiuri de dinaintea revoluției franceze cand prânzul dura aproximativ 5 ore. Tot ce vreau să spun e că uneori este bine să ne oprim și să savurăm un pahar de vin în afara mesei. Gewürztraminerul este minunat în acest context. Doamnelor, nimic nu se potrivește mai bine unei bârfe savuroase ca un Gewürztraminer auriu. Domnilor, lăsați prejudecățile la o parte și încercați acest soi. O să rămâneți surprinși de complexitatea lui și poate de faptul că un vin aromat, bine făcut, poate să se potrivească atât de bine cu un curry sau cu orice mancare picantă doriți voi (inclusiv cu alunele picante). Eu cu siguranță am rămas surprins.

Gewurztraminer

Vinul ce a inspirat acest articol este creat în Jean Geiler Cave cu struguri de pe pantele de sud și est ale dealurilor inferioare ce fac parte din munții Vosgi. Este un Grand Cru ce a înviat tradiția și calitatea vinurilor secolului trecut. Deși zona din jurul orașului Colmar este cunoscută astazi mai mult datorita spumantului Crémant d’Alsace există câțiva producători ce reusesc an de an să realizeze adevărate bijuterii oneologice. Gewurztraminer Florimont AOC Grand Cru Alsace 2018 este unul din ele.

Viticultorii din zonă au înteles greșeala făcută în 1970 prin migrarea la noua clonă și cu mari eforturi financiare (producția de vin a scăzut cu 50%) au decis să înlocuiască întreaga plantație de Gewürztraminer cu o variantă a viței de vie de dinainte de război. Rezultatul este extraordinar.

Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.